Dankó Pista - a nótakirály

Publikálva: 2020-06-13

220 olvasás

Utolsó módosítás: 2020-06-14

Dankó István (a szatymaziak szerint) 163 esztendeje 1858. június 13-án született (de vasárnap lévén csak másnap keresték fel a keresztelő miatt a messze lévő templomot) Szatymaz községben (akkor még Szeged-Felsőtanya), s 44 év alatt lett az egyik leghíresebb nótaszerző és cigánymuzsikus.

Szüleinek (Dankó István a város elismert prímása és Mijó Rozália) rajta kívül három lánya volt (Irén, Etel, Róza), akik vele együtt maradtak félárván, amikor édesapja Pista kilencéves korában elhunyt tüdőbajban.

ő Emiatt nem folytathatta az iskolát, így összesen három elemit végzett, jó eredménnyel, de mivel nagyon szeretett olvasni és gyakran kért kölcsön diáktársaitól könyveket, olyannyira, hogy később saját könyvtára is lett. Jókai Mór, Victor Hugo és Dumas volt a kedvence.

Erdélyi Ignáctól (az Amerikát is megjárt és a Fehér Házban is zenélt Nácitól) tanult hegedülni, de nem volt elég virtuóz, így Erdélyi elzavarta, s egy időre abbahagyta a zenélést, ugyanakkor a SZÍVÉBŐL jött a zene, amikor játszott. Kellett a pénz, így vályogvetőként dolgozott, s néhány évig nem nagyon zenélt, s közben rajta is megjelentek a tüdőbaj jelei.

15 éves korában cigányzenekart szervezett, amelynek vezetőjévé vált. A környékbeli tanyavilágban és olykor a szegedi Hungária Kávéházban olcsó muzsikusokat kerestek, így némi pénzért és ételért, italért sokszor játszottak.

17 évesen a Báló-féle vendéglőben egy komédiát adott elő, amely a szegedi urak kifigurázásból állt, de nem sértő módon, sok esetben az urak egymás rovására rendelt szövegeiből. A siker óriási volt, s pár ismétlés után újabb komédiát vártak tőle.

Egyik alkalommal (1875 vagy 1876 őszén) a zenekar Joó Ferenc portréfestő tanyáján játszott, amikor az éppen 19 éves Pista beleszeretett a gazda akkor 16 éves, Ilonka nevű lányába. A szüret alatt, nőm mindig a zenekar körül forgolódott, a szemei mindig rajtam csüngtek. Mindjárt észre vettem. Nőm rendkívüli szépség volt: nálam is tüzet fogott a tapló. - írta később. Ilonka ettől kezdve gyakran elkísérte fellépni és többször játszott is a komédiákban.

Az apja nem nézte ezt jó szemmel - „Ha odamentem hozzájuk valamilyen ürügy alatt, hát az apja mindig azt nézte, hogy ebrudaljon ki a tanyából.”

1879-ben a nagy árvíz elvitte a házukat, s apja Jakab öccsének a házában találtak menedéket. Pista Báló István vendéglősnél kapott helyet, akinek fiával összebarátkozott, s itt kapott először új ruhát és cipőt is.

Három évvel később Daróczy Pál pusztai csendbiztos (akinek elárulta reménytelen szerelmét) kérte meg a lány kezét Pista nevében, de az apa másnak szánta a lányt, s elzavarta őket. Ilonka azonban egy szál rózsával válaszolt Pista kérésére, aki két sikertelen lányszöktetés után harmadik próbálkozásra sikerrel járt, s végre oltárhoz kísérhette a lányt a kisteleki templomban 1880. július 13-án, aki a felesége lett Kreminger Antal prépost, plébános által.

Talán ezért volt olyan fontos művészetében a rózsa, hogy legalább félszáz művének címében, szövegében előfordul.

Házasságuk alatt két gyermekük született, de mindkettő kisgyermekként meghalt.

1883 nyarán ismerkedett meg Pósa Lajossal, amely egész életére kihatással volt. Pósa titkárnak szerződött a városi Színházba és gyakran együtt alkottak zenét és szöveget. Az igazi áttörést Blaha Lujza Rebekája hozta - Dankó Pista híres lett. Sok híres ember barátságát szerezte meg, de ez nem járt pénzzel, de amikor Blaha Lujza előadásai révén már népszerű és ismert lett körbeutazta az országot.

1890-ben járt először Budapesten, de megfordult az Alföldön, Felvidéken és nótái révén a német daltársulatok háttérbe szorultak.

Társulatával megfordultak Oroszországban is, ahol Moszkvában és Szentpétervárott is játszottal - nagy sikerrel. Miklós herceg (a későbbi utolsó cár) elismerése gyanánt az ujjára húzta legszebb briliánsgyűrűjét, amelyet a többi vendég is látott, s követte a cár elismerését. Pista ekkor így sóhajtott fel: Drága jó Istenem! Miért adtál nekünk csak tíz ujjat…?!

1896-ban egy rövid ideig Singer Károly új szórakozóhelyén is játszott 27 tagú zenekarával, de a vigalmi negyed hamar becsődölt, s ő munka nélkül maradt.

Bár számos díjjal és többszáz dallal rendelkezett, az akkor még ismeretlen szerzői jogok miatt szinte egész életében végigkísérte a nyomor, s szegedi zenészek nem fogadták be. A kottaíráshoz nem értett, így dalait mások jegyezték le. Tüdőbaja egyre súlyosbodott, így a Pósa-asztaltársaság gyűjtést rendezett, amelynek eredményeként Sanremoba küldték, ahol fél évig próbálták gyógyítani, de hazatérése után 118 esztendeje 1903. március 29-én sógora budai lakásában elhunyt. A halálos ágyánál ott volt Gárdonyi és Pósa is.

A kor elismert írója Herceg Ferenc búcsúztatta Budapesten és félezer cigány játszotta az Eltörött a hegedűm... nótáját, de Szegeden volt felravatalozva, ahol Pósa Lajos és Tömörkény István búcsúztatták, s a belvárosi temető díszsírhelyére helyezték örök nyugalomra. Pósa felkérésére Margó Ede szobrászművész készített róla egészalakos szobrot, amelyért végül nem kért honoráriumot. 1912. október 20-án leplezték le a szobrot Erzsébet királynő szomszédságában. A Dankó Pista Alapítvány ápolja emlékét.

Élete alatt közel félezer nótát írt, a szöveget pedig neves korabeli szerzők írták - Tömörkény István, Pósa Lajos, Gárdonyi Géza vagy éppen Békefi Antal.

Az elismerését az is jelzi, hogy Ady Endre és Juhász Gyula verset írt hozzá, de Rákosi Viktor, Móra Ferenc és Tömörkény István írásaiban is feltűnik alakja, Gárdonyi József (Gárdonyi Géza fia) pedig megírta regényes életrajzát, amelyet Kalmár László rendezésében, a kor akkor leghíresebb színésze Jávor Pál vezetésével filmvászonra is vittek 1940-ben.
Dankó Pista

magyar

nótakirály

művész

zenész

Szeged

1858

Joó Ilonka

1903

Pósa Lajos

Legutóbbi módosítás: 2020. 06. 14. 21:21:47.

Még nincs megjegyzés.

Szavazatod :
Eddigi átlag:
Eddig 20 szavazat érkezett (átlag: 2.95)Add meg a neved:

Add meg honnan írsz:

Ország (zászló):

Értékelés:

A megjegyzésed (véleményed):

Írd be a biztonsági kódot